Kalendarium

Niedziela, 2024-05-19

Imieniny: Celestyny, Iwony

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1183843
  • Do końca roku: 226 dni
  • Do wakacji: 33 dni

Kartka z kalendarza

Dzień Czekolady w grupach Krasnoludki i Muchomorki

Święto Czekolady w grupach: KRASNOLUDKI i MUCHOMORKI

 

 

           „Czekolada, czekolada mleczna, gorzka, biała każda jest wspaniała”.

 

12 kwiecień to Dzień Czekolady w Polsce. 12 kwiecień 2024r to bardzo słodki dzień w  grupach najmłodszych przedszkolaków  w Samorządowym Przedszkolu w Pacanowie.  W tym dniu zajęcia i pogadanki  w ramach kontynuacji programów realizowanych w tych grupach: „Zdrowie na talerzu” i „Kuchenne rewolucje” miały na celu popularyzację i upowszechnienie historii czekolady oraz jej wartości zdrowotnych a przede wszystkim kształtowanie pożądanych postaw dotyczących wiedzy o zdrowym stylu życia, pokazaniu konieczności zachowania umiaru w jedzeniu słodyczy. Czekolada to jeden z najbardziej popularnych smakołyków na całym świecie. Jej podstawowe składniki to miazga kakaowa i masło kakaowe. Czekolada zawiera witaminy: A, E, wiele witamin z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk, i potas. Surowcem do wyrobu ulubionego przysmaku dla dzieci i dorosłych jest ziarno kakaowe otrzymywane z osiągającego10m wysokości drzewa kakaowca. Uprawia się je na wybrzeżu Kości Słoniowej, w Brazylii, Ekwadorze, Indonezji i Malezji. Po zebraniu nasion kakaowca suszy się je, oczyszcza, pali, odtłuszcza i drobniutko mieli. Potem dodaje się tłuszcz kakaowy, cukier puder, mleko w proszku, orzechy i kawę. Cały ten proces powstania czekolady przedszkolakom łatwiej było zrozumieć i prześledzić na podstawie kolejnych obrazków. Ciekawostką jest fakt, iż dopiero w 1528 r Ferdynand Cortez przywiózł na dwór hiszpański ziarna kakaowca, które nie zrobiły pozytywnego wrażenia a wręcz przeciwnie, smak ziarenek uważano wówczas za gorzki. Mimo to z czasem zaczęto ten smakołyk nazywać „brązowym złotem”, którym każdy mógł się rozkoszować. Tak słodka historia czekolady trwa do dziś. Na co dzień w sklepach mamy ogromny wybór czekolad i wyrobów czekoladowych. Chcąc dokonać dobrego wyboru powinniśmy znać ich zawartość. Największe właściwości zdrowotne mają te, które zawierają najwięcej miazgi kakaowej. Główne rodzaje czekolad to: czekolada gorzka  zawiera od 70 do 95% miazgi kakaowej, masło kakaowe, niewiele cukru i dodatków smakowych; czekolada deserowa zawiera od 30 do 70 % miazgi kakaowej, reszta to tłuszcz, cukier i dodatki, także nadzienie ; czekolada mleczna zawiera do 50% miazgi kakaowej, pozostałe 50% to cukier i tłuszcz; czekolada biała zdaniem dietetyków nie powinna być nazywana czekoladą, gdyż nie zawiera miazgi kakaowej, jedynie tłuszcz kakaowy, tłuszcze roślinne, aromaty i inne składniki; wyroby czekoladopodobne zawierają mniej niż 7% miazgi kakaowej. Poznając różne rodzaje czekolad okazuje się ,że ta najwłaściwsza to czekolada gorzka i chociaż najmniej słodka i smaczna to najzdrowsza. Przedszkolaki degustując różne rodzaje czekolad dowiedziały się, że można ją zrobić nie tylko w fabryce ale u siebie w domu używając takich składników jak: masło, mleko, mleko w proszku, troszkę cukru, kakao i dodać jeszcze zdrowe składniki np.orzechy czy owoce. Wykorzystując kakao, które jest podstawowym składnikiem czekolady przedszkolaki przygotowały wspólnie coś bardzo smacznego- czekoladowego. Było  to czekoladowe ciasto w przygotowaniu którego wzięło udział  każde dziecko z pomocą pani Ewy Nowak, kolejno  dosypując i dolewając wszystkie składniki, które składały się na jego przepis. Wszystkie dzieci chętnie i z wielkim zaangażowaniem realizowały powierzane im czynności i zadania.  Wymieszane, przygotowane ciasto powędrowało do pieczenia. Po przestudzeniu wszyscy próbowali, smakowali i okazało się, że jest tak smaczne ,że dzieci prosiły o dokładkę. Wspólna  praca  to świetna zabawa a na końcu największa przyjemność –próbowanie swoich wypieków. Mniam, mniam pyszności! W tym dniu Krasnoludki i Muchomorki otrzymały również mleko- oczywiście czekoladowe.

 W super dobrych humorach, bo czekolada poprawia nastrój zakończyliśmy czekoladowy dzień. Szkoda, że tak mocno czekoladowy dzień może zdarzyć się tylko raz w roku. Niestety, musimy pamiętać, że czekoladę należy jeść z umiarem.

Dzień Czekolady w Krasnoludkach i Muchomorkach był  pyszny, słodki i niezapomniany!

 

                                                                                         Barbara Żurek