Kalendarium

Piątek, 2024-04-26

Imieniny: Marii, Marzeny

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1167172
  • Do końca roku: 249 dni
  • Do wakacji: 56 dni

Kartka z kalendarza

Dzień sałaty

WITAMINKI DLA CHŁOPCZYKA I DZIEWCZYNKI

Kto  chce  być  silny, zdrowy  jak  ryba     
musi  owoce  jeść  i  warzywa!

Realizując program  „Zdrowie na talerzu” w Samorządowym Przedszkolu w Pacanowie  raz w miesiącu obchodzimy dzień owocowo-warzywny.  31.05.1017r kolejne warzywo pełniło rolę bohatera dnia – była to  SAŁATA. Przedszkolaki zapoznały się z jej walorami odżywczymi oraz najważniejszymi cechami, które wyróżniają sałatę spośród innych warzyw. Poznały różne odmiany sałaty. Obok najpopularniejszej sałaty masłowej wyhodowano wiele odmian, które różnią się kolorem i kształtem liści. Wspomniana sałata masłowa ma delikatne i kruche liście o jasnozielonym zabarwieniu. Sałata lodowa  charakteryzuje się dużymi główkami nawet kilogramowymi o kruchych soczystych liściach. Sałata rzymska  jest mniej delikatna, gorzkawa, jej liście są sztywne, ciemnozielone. Rukola  ma nieduże ciemnozielone, wąskie i podłużne ,poszarpane liście podobne do listków mlecza. Jej smak jest zdecydowany -pieprzowy, chrzanowy i orzechowy zarazem. To najbardziej znane i rozpoznawane sałaty. Oprócz nich jest jeszcze: roszponka-ma najmniejsze listki, radicchio-ma bordowe ,grube listki z goryczką, którą można usunąć po namoczeniu w ciepłej wodzie. Sałata Lollo –ma bardzo dekoracyjne, karbowane zielone lub bordowe liście, luźno zebrane w niedużą główkę. Endywia to sałata o ząbkowanych, wąskich i wiotkich liściach, które nie tworzą główek. Jej zewnętrzne liście ciemnozielone są bardzo gorzkie a środkowe jasnożółte mają lekka goryczkę. Sałata dębolistna  ma bardzo efektowne zielone albo czerwone lekko powycinane kruche listki o charakterystycznym orzechowym smaku. Sałata należy do warzyw bardzo nietrwałych. Dobrym sposobem aby  zachowała świeżość i jędrność jest zbieranie jej rano lub wieczorem a najlepiej w dni pochmurne. Przechowywać należy ją w miejscu ciemnym, chłodnym i wilgotnym.

 W tym zielonym dniu  przedszkolaki nie tylko poznawały wygląd  sałaty ale także jej smak i dowiedziały się ,że jest ona bardzo zdrowa, bo ma wiele zalet: to bogate źródło błonnika, ma silne działanie bakteriobójcze, zawiera luteinę, która zapobiega chorobom oczu, bogata w mangan  odpowiadający za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, w sałacie znajdziemy sporą dawkę magnezu i potasu, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz witaminy C, E,A,D i B6 , kwas foliowy, żelazo. Sałata  swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Trzeba dodać, że w ciemnozielonych liściach zewnętrznych, które często odrzucamy , jest więcej witamin i składników mineralnych aniżeli w jasnozielonych środkowych. Nie wszyscy pewnie wiedzą, że jedzenie sałaty jako elementu lekkiego posiłku przed snem ułatwia zasypianie i niweluje problemy ze snem .Jest więc świetnym antydepresantem ,który uspokaja, odstresowuje i pomaga spokojnie przespać noc. Sałata jest warzywem, którego nie powinno się kroić nożem ( z wyjątkiem sałaty lodowej),ale rwać rękoma na kawałki.

W Dniu Sałaty nie mogło zabraknąć w przedszkolnym jadłospisie tego warzywa. Śniadanie to pyszne kanapki z  jajkiem i sałatą

Przedszkolaki poznały wiersz „Witaminowe abecadło” S. Karaszewskiego  dzięki któremu  potrafiły wymienić nazwy witamin a także produkty, które je zawierają. Korzystając z obrazków a także naturalnych produktów ,rozmawiając o zdrowym żywieniu wszyscy zgodzili się, że najlepsze witaminy to owoce i jarzyny. Przyszedł więc czas na zabawę ruchową „Tańczące witaminki” w której tańczyły marchewki, jabłka ,buraczki ,cebulki, pomidorki i sałaty .”Zielony dzień” zakończył się wykonaniem papierowej zielonej sałaty techniką wydzieranki. Pięknie wykonane „sałaty”  prezentowały się jak żywe .

Warto „zaprzyjaźnić” się z sałatą , bo nie tylko ładnie wygląda na talerzu ale jest pyszna i zdrowa.  Sałata to warzywo zawierające minimalną ilość kalorii ,warto ją jeść bo,

 SAŁATA- to zielona moc witamin!

 

                                                                            Barbara Żurek