Kalendarium

Sobota, 2024-04-27

Imieniny: Sergiusza, Teofila

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1167473
  • Do końca roku: 248 dni
  • Do wakacji: 55 dni

Kartka z kalendarza

Święto ziół

 ŚWIĘTO  ZIÓŁ

 „Moc ziół”

 

Zioła dla zdrowia, urody i smaku.

Człowiek żyje wśród świata roślin, czerpie pożywienie, pomagają mu przynieść ulgę w cierpieniu i dodają smaku wielu potrawom.  Wykorzystując cudowne właściwości ziół używamy je nie tylko w lecznictwie ale także w kosmetyce i w kuchni. Zioła posiadają wiele  witamin ,cennych utleniaczy i innych składników nie do przecenienia dla naszego zdrowia Niektóre z nich możemy sami wyhodować w domu , w doniczkach. Nie tylko ozdobią nasz parapet ale też upiększą mieszkanie czy ogródek jak np. lawenda, rumianek. Kilka najbardziej znanych i wykorzystywanych ziół przedszkolaki z Samorządowego Przedszkola w Pacanowie miały  okazję poznać i posmakować  w Święto Ziół, które odbyło się dn.29.03.17r,Tego dnia zazieleniło się w naszym przedszkolu ,bo większość dzieci i panie upodabniając się do roślin założyła  stroje w kolorach zieleni. Wiele ziół dzieci znają z domowych ogródków, z łąki czy z doniczek ,ale nie zawsze wiedzą o ich właściwościach. Doskonale znamy np. pokrzywę jako chwast a okazuje się ,że zawiera ona wiele cennych witamin , mikroelementów i soli mineralnych. Medycyna ludowa zaleca, żeby  przy wiosennym zmęczeniu pić  co dzień na wzmocnienie sok ze świeżo zebranych pokrzyw. Mniszek lekarski potocznie (błędnie) nazywany mleczem zna każde dziecko, bo zabawa z przekwitniętym mniszkiem czyli dmuchawcem cieszy dzieci od wielu pokoleń. Jest on rośliną z której można przygotowywać napary do stosowania w nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli. Młode liście mogą być dodatkiem do sałatek a wywar z liści jest pomocny w zwalczaniu szkodników na roślinach kapustnych. Nie tylko właściwości lecznicze ale też upiększające mają zioła. Kremy, balsamy, szampony-trudno dziś znaleźć kosmetyki, które nie zawierałyby ziół. Dzięki naturalnemu pochodzeniu wyciągi ziołowe są łatwo i dobrze przyswajalne przez skórę, włosy czy paznokcie. Najbardziej znane i cenione zioła w kosmetyce to: rumianek, bratek polny, szałwia,  pokrzywa, mięta, rozmaryn, dziurawiec, macierzanka, tymianek. Nie sposób wymienić wszystkich ziół ,ich właściwości leczniczych i ich zastosowania. Przedszkolaki poznały tylko niektóre oglądając żywe rośliny, dotykając ,wąchając i smakując. Następnym zadaniem było założenie  małego, „zielonego ogródka” na parapecie. Były więc doniczki, ziemia, nasiona i praca małych ogrodników.  Dzieci zapoznały się z wymaganiami roślin (woda, światło, ciepło, spulchnianie),sposobem odżywiania się roślin (fotosynteza). Przedszkolaki posiały bazylię, majeranek, lubczyk i posadziły  cebulkę. O kilku innych ziołach i ich właściwościach  zdobyły wiedzę z „Encyklopedii ziół”. Pamiętać należy jednak, że aby móc bezpiecznie stosować zioła należy się na nich dobrze znać ponieważ źle używane mogą nawet poważnie zaszkodzić. Na pewno niejeden raz każde dziecko przekonało się, że gdy boli brzuszek mama zaparzy herbatkę z mięty lub rumianku, a na przeziębienie poda syrop z dzikiej róży. Możemy więc powiedzieć, że  „przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób” trzeba tylko umiejętnie z niej korzystać. W kuchni do makaronu dodajemy pachnącej bazylii, a do żurku wrzucamy szczyptę aromatycznego majeranku. „Dzień Ziół” w przedszkolu , poznanie ich, tworzenie „zielonego ogródka” zachęcił nawet tych, którzy niechętnie zjadają zieleninę do spożywania „zielonych czy suszonych witaminek” a które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pielęgnowanie własnego ogródka na pewno rozwinie troskliwość i odpowiedzialność za roślinki. Warto więc kontynuować temat o zdrowym odżywianiu, warto porozmawiać o ziołach i korzystać z darów natury. Pachnący wszelkimi ziołami dzień zakończył pyszny obiad – zupa fasolowa przyprawiona aromatycznym majerankiem  i risotto z ziołowymi przyprawami.Zioła są codziennym elementem przedszkolnych posiłków z czego nie zawsze wszyscy zdają sobie sprawę. Nie tylko przedszkolaków ale wszystkich zachęcamy do zamiany sztucznych przypraw na zdrowe i pachnące przyprawy ziołowe.

                                                                                                            Barbara Żurek