Kalendarium

Piątek, 2024-04-26

Imieniny: Marii, Marzeny

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1167175
  • Do końca roku: 249 dni
  • Do wakacji: 56 dni

Kartka z kalendarza

Dzień orzecha

Orzechy są smaczne i zdrowe –każda wiewiórka to powie!

                                  DZIEŃ  ORZECHA

Kontynuując realizację programu edukacji żywieniowej dzień 23.11.2016r  w Samorządowym Przedszkolu w Pacanowie ogłoszony został Dniem Orzecha. Dominującym kolorem w tym dniu był kolor brązowy i wszystkie jego odcienie tak, jak kolory rożnych gatunków orzechów. Głównym celem zajęć i zabaw we wszystkich grupach było uwrażliwienie dzieci na potrzebę spożywania orzechów jako produktu warunkującego zdrowie. Orzechy dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E oraz witamin z grupy B, składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, cynk, sód. Jedzenie orzechów korzystnie wpływa na układ nerwowy i krążenia, usprawnia pracę mózgu i ma jeszcze wiele innych zalet. Pewna starożytna mądrość mówi, iż każdy rodzaj  owoców  i warzyw dostępnych na ziemi ma bardzo wyraźny wzór przypominający wyglądem jakąś część ciała. Najpopularniejszy orzech włoski kształtem przypomina nasz mózg .Jedzenie go korzystnie wpływa na nasz umysł. Przedszkolaki poznały nie tylko walory zdrowotne orzechów ale także różne ich rodzaje. Inne gatunki orzechów, takie jak: migdały, pistacje, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, laskowe, ziemne (arachidowe, fistaszki), pecan czy macadamia to również bogactwo witamin i mikroelementów. Orzechy mogą stanowić doskonały i zdrowy zamiennik niezdrowych przekąsek jak np. chipsy. W zajęciach i zabawach towarzyszyła dzieciom Wiewiórka, która jak wiadomo bardzo lubi orzechy. Przedszkolaki „pomagały wiewiórce zbierać zapasy na zimę” za co ona odwdzięczyła się dobrą radą: Jedzcie drogie dzieci orzechy od dziś, aby zdrowym i mądrym być!”. Wiele radości sprawiły dzieciom zadania i zabawy dotyczące liczenia i nazywania rożnych rodzajów orzechów. Najprzyjemniejsze było próbowanie orzeszków, wybór  i wymiana zdań , które najsmaczniejsze-oczywiście bez soli i innych  niezdrowych dodatków. Ciekawostką jest to, że np. orzeszki arachidowe(inne też) możemy zjadać w postaci masła orzechowego. Własnego wyrobu z dodatkiem miodu, będzie na pewno najzdrowsze. Wspólnie zastanawialiśmy się też czy owoc palmy kokosowej -to też orzech? Kokos znany pod postacią wiórek, oleju kokosowego czy mleka to też  wielkie bogactwo błonnika, kwasu foliowego, potasu i magnezu. Chociaż zdziwiłby nas fakt, że popularny orzech włoski, kokos czy pistacja to pestkowce a fistaszek to krewny fasoli to nie ulega wątpliwości ,że dla naszego zdrowia to  ważna i cenna grupa roślin. Orzechy są naszymi najczęstszymi „gośćmi” w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Postarajmy się to zmienić, bo są one nam potrzebne na co dzień ze względu na bogactwo minerałów i witamin. Najwięcej cennych składników zawierają spożywane na surowo. Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza w tym „orzechowym” dniu zachęci najmłodszych do chrupania orzeszków.

Nie taki twardy orzech do zgryzienia!

Barbara Żurek