Kalendarium

Sobota, 2024-04-27

Imieniny: Sergiusza, Teofila

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1167630
  • Do końca roku: 248 dni
  • Do wakacji: 55 dni

Kartka z kalendarza

kwiecień

 

 

JADŁOSPIS

 

Data

 

Śniadanie

 

Obiad

22.04.2024r. Poniedziałek

Pieczywo wieloziarniste 50g, masło 7g, parówka na gorąco 65g,  ogórek kiszony, herbata malinowa, cukier 5g.  [1,7,10]

Jabłko

Zupa ziemniaczana z wkładką ; włoszczyzna w różnych proporcjach 60g, ziemniaki 40g,kiełbasa targowa 20g, porcja rosołowa 60g,  mąka pszenna 5g, masło extra 5g.                                                         Ryż zapiekany z jabłkami i bitą śmietaną; ryż 60g, jabłka 40g, śmietana wiejska 18% 20g,cukier puder 3g,                                                                       Kompot  mieszany.                                                  [1,6,7]

23.04.2024r. Wtorek

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i kulkami nesguik 250g, bagietka pszenna 30g, masło 5g, miód 5g. Biszkopty.                   [1,7].

Zacierka na rosole; włoszczyzna  30g, makaron

 pszenny  50g,natka pietruszki 2g, porcja rosołowa 80g,

Kluski śląskie, gulasz wieprzowy : mięso wieprzowe 80g, kluski śląskie 80g, olej rzepakowy 10g, cebula 2g.Surówka z ogórka kiszonego 70g,  kompot owocowy.                                                             [1,3,7]

 

24.04.2024r. Środa

Pieczywo pszenno-żytnie 50g,masło extra 7g, jajko gotowane, pomidor, ogórek świeży 20g,kawa zbożowa na mleku, cukier 5g.              [1,3,7]                         

 

Zalewajka z ziemniakami: włoszczyzna w różnych proporcjach 30g,porcja rosołowa 70g, zakwas 20g, śmietana wiejska 18 % 10g,mąka pszenna 2g. Naleśniki z serem ; mąka pszenna 40g, mleko 2% 75g, jajka 30g, olej rzepakowy 5g, ser biały 50g,  kompot  owocowy.  [1,3,7,10] 

 

25.04.2024r.

Czwartek

Bułka  Paluch 50g, masło 7g , twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek świeży 40g, kawa zbożowa na mleku, cukier 5g. Banan.                                [1,7]

Zupa pomidorowa  z ryżem: ryż 20g, włoszczyzna w różnych proporcjach 30g, porcja z kurczaka 50g,przecier pomidorowy 5g,śmietana wiejska 18% 20g, mąka pszenna 2g,  

Ziemniaki 60g,filet drobiowy pieczony 80g. Mizeria 70g, kompot mieszany 200ml, [1,3,7,10]

26.04.2024r.

Piątek

Bułka grahamka 50g, masło 7g, pasta rybna z makreli w sosie pomidorowym z serem białym 40g, herbata z owoców leśnych, cukier 5g.  [1,4,7,10]

Zupa ogórkowa z ziemniakami: włoszczyzna w różnych proporcjach 30g, porcja rosołowa 60g, ziemniaki 60g, ogórek kiszony 10g, śmietana wiejska 18% 20g, mąka pszenna 2g,natka pietruszki.

Pierogi z serem i masłem 150g, kompot mieszany.  [1,3,7,10]

       Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach i jadalni.                            

 

          Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4.Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (archaidowe)

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne

8.Orzechy

9.Seler i produkty pochodne

10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

 

             13.Łubin

 

14.Mięczaki

 

 

         

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Używane przyprawy: pieprz majeranek, bazylia, liść pietruszki, kopru , zioła prowansalskie mogą zawierać śladowe ilości alergenów 1,2,4,7,9,10,11,12,13 według oświadczenia producenta.

Zastrzega się zmiany w jadłospisie:

INTENDENT:                                                                                            DYREKTOR:

 

JADŁOSPIS

 

Data

 

Śniadanie

 

Obiad

29.04.2024r Poniedziałek

Pieczywo wieloziarniste 50g, masło 7g, pasta jajeczna z szczypiorkiem 40g, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku 200ml, cukier 5g.  Jabłko. [1,3,7.10]

Kapuśniak z kiełbasą ; włoszczyzna w różnych proporcjach 30g, kiełbasa drobiowa 20g,masło 2g, mąka pszenna 5g, koncentrat pomidorowy 5g.   Makaron z serem 100g, kompot mieszany 200ml.       

[1,7,9]

30.04.2024r Wtorek

Bułka paluch 50g,masło extra 7g, szynka drobiowa 20g, ogórek kiszony 20g, herbata malinowa 200ml, cukier 5g. [1,7,10]        Paluszki.                 

Zupa z kaszy jęczmiennej; włoszczyzna w  różnych proporcjach 30g , kasza jęczmienna 20g.        Ziemniaki 80g, kotlety schabowe pieczone 80g. Mizeria 60g. Kompot z owoców mieszanych           [1,3]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach i jadalni.

 

 

                                                                     Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jajka i produkty pochodne

4.Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (archaidowe)

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne

8.Orzechy

9.Serer i produkty pochodne

10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

 

             13.Łubin

 

14.Mięczaki

 

 

         

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Używane przyprawy: pieprz majeranek, bazylia, liść pietruszki, kopru , zioła prowansalskie mogą zawierać śladowe ilości alergenów 1,2,4,7,9,10,11,12,13 według oświadczenia producenta.

Zastrzega się zmiany w jadłospisie:

INTENDENT:                                                                                            DYREKTOR: